5 fakta om solceller
1. Fotoelektrisk effekt
Solceller utnyttjar den fotoelektriska effekten. Enkelt uttryck innebär det att fotonerna i ljuset ”slår loss” elektroner när de träffar ett material. I solceller är materialet oftast kisel, eller kisel som dopats med andra material som till exempel fosfor, för att öka effektiviteten. De lösa elektronerna rör sig sedan i en krets och skapar likström.
2. Nobelprisat
År 1921 fick Albert Einstein Nobelpris i fysik för sitt arbete med lagen om den fotoelektriska effekten. Han fick dock priset 1922 eftersom Nobelkommittén året före inte hade hittat en värdig pristagare. Einstein kom inte på utdelningen och sin Nobelföreläsning höll han 1923 i Göteborg.
3. Solceller kan inte lagra
Det är inte möjligt för solcellen att lagra energi. Antingen måste den användas direkt eller lagras i ett batteri. Har du solceller på taket kan du ha ett batteri som lagrar elen som genereras på dagen så att den kan användas på natten. Producerar du mer el än vad du använder kan du välja att sälja den till ett energibolag.
4. Kan kopplas samman
Solcellerna kopplas samman i paneler för att öka strömstyrka och spänning till användbara nivåer. För att skydda cellerna bäddas de in mellan skikt av polymerfilm och glas i panelen.
5. Klarar snö
Trots att panelerna är känsliga klarar de svenskt klimat. Det menar Energimyndigheten som gjort tester som visar att panelerna pallar både snö och is. Dock ger de ingen energi när de är täckta av snö.